FTK

Educational Research

Pedagógiai kutatások

FasTracKid With Earth Image

Kutatások eredménye szerint a tanulás legfontosabb évei a 0-8 éves korig tartó kor, amikor az agy létfontosságú kapcsolódásokat hoz létre. Születésünkkor több milliárd agysejttel rendelkezünk. Abban a pillanatban, amint elkezdünk ingereket kapni, mint például a fényt, amit a szemünk lát, a hangokat, amiket fülünk hall, vagy amit megérintünk, az agy elkezdi a kapcsolódások kialakítását. Olyan, mintha egy masszív autópálya rendszert építenénk az agy számára, és a megtanult információ ennek az autópályának köszönhetően tudna olyan gyorsan futni. Minél erősebbre és szélesebbre tudjuk formálni ezeket a kapcsolódásokat születésünktől 8 éves korunkig, annál nagyobb teret kap a tanulásra való kapacitásunk.

 

Kutatások azt mutatják, hogy a jó minőségű oktatás pozitív hatást gyakorol az oktatás általános eredményeire. Azok a gyerekek, akiknek nincsenek meg nyelvi, olvasási és társas készségeik óvodás korukra, nem valószínű, hogy felkészültek az iskolai előmenetelre, ahol az olvasás alapvetően fontos a tanuláshoz, és megbízhatóan jelzi előre, hogy a gyermek képes lesz elvégezni a középiskolát.

 

A törvényhozók és vezetők világszerte szintén felismerték az agyi kapcsolódások kora gyermekkorban történő stimulálásának fontosságát. W. Steven Barnett, a The National Institute for Early Education Research (Kora Gyermekkori Oktatás Országos Intézete) igazgatója szerint “Azok a gyerekek, akik jó minőségű óvodába járnak, jobb olvasást megelőlegező készséggel, gazdagabb szókinccsel és erősebb alapvető matematikai készséggel érkeznek az általános iskolai előkészítőbe, mint azok, akik nem ilyen óvodából jönnek.” A malajziai nemzeti hírügynökségtől kapott kiemelt hírben Datuk Seri Najib Tun Razak miniszterelnök a kora gyermekkori oktatásról beszélt, és azt mondta, hogy “Minden gyermek értékes, és minden gyermek társadalmunk kincse. Ők a nemzet legértékesebb forrásai. Meggyőződésem, hogy egy nemzet és egy nép fejlesztése a kora gyermekkori oktatással kezdődik.”

 

A minőségi kisgyermekkori oktatás nemcsak értékes forrásokat teremt, hanem okos pénzügyi befektetést is jelent. James J. Heckman, Nobel-díjas közgazdász azzal érvel a The Republican számára írt vezércikkben, hogy “a korai beavatkozás a hátrányos helyzetű gyerekek életébe segít megtartani őket az iskolában, javítja a munkaerő minőségét, növeli az iskolák eredményességét, és képes csökkenteni a bűnözést, a tinédzserkori terhességet és a segélyektől való függést. Ezek a megtakarítások 60%-os nyereséggé adódnak össze a kora gyermekkori oktatásba való befektetésekből.

 

A kora gyermekkori oktatás nem egyszerűen az iskolában kezdődik, hanem már otthon is elindul. A gyerekek önbizalmához és szellemi fejlődéséhez létfontosságú a szülők részvétele. Colin Rose és Malcolm J. Nicholl Accelerated Learning for the 21st Century című könyvükben a szülők részvételéről írtak. A könyv egy részlete arról szól, hogy hogyan változtathatja meg egy gyermek életét a szülői részvétel.

 

“Minél hamarabb segítünk gyermeküknek felismerni, hogy a tanulás nem más, mint szórakoztató kaland, annál nagyobb az esélye annak, hogy teljes mértékben ki tudja használni a benne rejlő lehetőségeket az életében.”