FTK

Educational Research

Eğitim Araştırmaları

FasTracKid With Earth ImageAraştırmalar göstermiştir ki en önemli öğrenme yaşları, beynin hayati bağlantıları şekillendirdiği 0-8 yaş dönemidir. Doğduğumuzda, milyarlarca beyin hücremiz vardır. Gözlerimizin gördüğü ışık, duyduğumuz sesler ve dokunduğumuz şey gibi uyaranları almaya başladığımız dakika, beyin bağlantıları şekillendirmeye başlar. Bu beyne büyük bir otoyol sistemi inşa etmeye benzer, öğrendiğimiz bilginin hızla seyahat edeceği bir otoyol. 0-8 yaş arasında bu bağlantıları ne kadar güçlü ve geniş yapabilirsek, öğrenme kapasitemiz için o kadar büyük bir platformumuz olacaktır.

 

Araştırmalar, yüksek kaliteli bir eğitimin genel eğitim sonuçlarını olumlu olarak etkilediğini göstermektedir. Anaokuluna geldiklerinde dil, okuma ve sosyal becerileri eksik olan çocukların, akademik kariyerlerine hazır olmaları mümkün değildir. Öğrenme için okuma kritiktir ve çocuğun liseden mezun olabileceğinin güzel bir göstergesidir.

 

Dünya çapında kanun yapıcılar ve liderler de beyin bağlantılarının erken yaşta uyarılmasının önemini fark etmişlerdir.  Erken Eğitim Araştırmaları Ulusal Enstitüsü (NIEER) müdürü W.Steven Barnet şöyle diyor: “Yüksek kaliteli bir anaokuluna devam eden çocuklar, etmeyenlere göre, anaokuluna daha iyi okuma-öncesi becerilerle, daha zengin kelime dağarcığıyla ve daha güçlü temel matematik beceriler ile başlıyor.”  Malezya Milli Haber Ajansı tarafından yayınlanan bir haberde, Başbakan Datuk Seri Najib Tun Razak erken çocukluk eğitimi hakkında konuşmuş ve şöyle demişti: “Her çocuk değerlidir ve çocuklar bizim topluluğumuzun varlıklarıdır. Bu ulusun en değerli kaynağıdır. Bir ulusu ve onun insanlarını geliştirmenin erken çocukluk eğitiminden başladığına inanıyorum.”

 

Kaliteli bir erken çocukluk eğitimi sadece değerli kaynaklara öncülük etmez, aynı zamanda akıllı bir finansal yatırımdır.  Ekonomist ve Nobel Ödüllü James J.Heckman, The Republican‘ da yazdığı baş makalede şöyle savunuyor:”Mağdur çocuklara erken müdahale okulda kalmalarını teşvik ediyor, bu da iş gücünün kalitesini artırıyor, okulların verimliliğini geliştiriyor ve suçun, erken hamileliğin ve sosyal yardımlaşma kurumlara bağımlılığın azalmasına sebep oluyor. Bu kazanımlar toplandığında, erken eğitime yapılan yatırımın %60 fazlasıyla geri döndüğü görülüyor.”.

 

Erken eğitim sadece sınıfta başlamıyor, aynı zamanda evde de başlıyor. Ebeveyn katılımı çocuğun emniyeti ve eğitimsel gelişimi açısından hayati önem taşıyor.  21. Yüzyılda Hızlandırılmış Öğrenimkitabında Colin Rose ve Malcom J. Nicholl ebeveyn katılımından bahsediyorlar.  O kitaptan bir alıntı ebeveyn katılımından ve bunun bir çocuğun hayatını nasıl değiştirebileceğinden bahsediyor.

 

“Çocuğunuza öğrenmenin eğlenceli bir macera olduğunu anlama konusunda ne kadar erken yardımcı olursanız, hayatında tüm potansiyeline ulaşması o kadar olasıdır.”