FTK

FasTrack Signing

FasTrack Signing Program Logo

FasTrack Signing Image

Gondolkodott valaha azon, hogy mi járhat kisbabája fejében? Ez a program 1/2 – 2 éves babáknak és kisgyermekek számára készült, akik a verbális kommunikáció képességének kifejlődése felé tartanak. A programot elsősorban gyermekek számára fejlesztettük ki, de ahogy ezt minden szülő tudja, a gyermek már az előtt tud kommunikálni, mielőtt elkezdene beszélni. A program során a szülők, gyermekgondozók és babák megtanulják a gesztusokkal történő kommunikációt, jóval azelőtt, hogy a gyermek beszélni tudna! Kutatások azt igazolják, hogy azok a gyerekek, akik megtanulnak gesztusokkal (azaz jelnyelvvel) kommunikálni, nagyobb szókinccsel kezdenek beszélni. Ezenkívül, ha a szülőknek és gyerekeknek kezükben van egy eszköz, amellyel kommunikálni tudnak, az rengeteg frusztrációtól szabadítja meg őket. A FasTrack® Signing (Jelnyelv) foglalkozásait hetente egyszer 45 percben tartjuk, így azok is könnyen beilleszthetik programjaik közé, akiknek nagyon zsúfolt az időbeosztásuk.

 

Az Amerikai Jelnyelv gyakorlatán alapuló FasTrack Signing két különböző szinten tart foglalkozásokat.  A “Kezdő játékos foglalkozás” 6 hónapos és 2 éves kor közötti gyerekek számára felel meg, és nincs szükség előzetes tapasztalatra a jelnyelv használata terén. A “Középhaladó játékos foglalkozást” 12 hónapos és annál idősebb gyerekeknek és családjaiknak szánjuk, akik már jártak a Kezdő játékos foglalkozásra, és ismernek bizonyos jeleket. A foglalkozásokon dalokkal tanulunk jeleket, kis és nagy csoportokban is dolgozunk. Az Amerikai Jelnyelv használata magasabb IQ-t eredményezhet, valamint magasabb szintű beszédet alakíthat ki, és dinamikus hatással lehet a gyermek nyelvi fejlődésére.

 

A FasTrack Signing “tanulói közösséget” hoz létre, amelyben a szülők egymással alakítanak ki barátságokat, miközben kisgyermekeikkel kommunikálnak. A FasTrack Jelnyelv 4 egyedülálló stratégiát alkalmaz, amelyek elősegítik a gyermek tanulását és fogalmi fejlődését. A “FasTrack Signing négy stratégiája” mind fontos eleme a csecsemőkkel való hatékony kommunikáció elsajátításának.

FasTrack Signing Image1. Ismerje fel a megfelelő pillanatokat a FasTrack Signing használatára

 

A FasTrack Signing megtanít felismerni a pillanatot, amikor a gyermek tökéletesen odafigyel, és arra, hogy hogyan használhatjuk fel ezt a momentumot a megfelelő gesztus megtanítására. A jelnyelvi pillanatok kihasználásával a szülő és a gyermek közötti kommunikáció kétoldalú beszélgetéssé válik.

 

 

2. Vegye körül gyermekét jelekkel

 

A gyerekek gyorsabban megtanulják a jeleket, és jobban értékelik a hasznosságukat, ha a szülők tárgyakat vagy közvetlenül a gyermek testét felhasználva alkotnak jeleket, így azok kézzel foghatóvá válnak a gyermek számára. Például a kicsik könnyebben megtanulják a “labda” jelét, ha egy igazi labdával játszanak.

3.
Értse meg gyermeke egyedi jeleit

Elképzelhető, hogy gyermeke jeleket használ, Ön pedig nem ismeri fel ezeket. Ez a stratégia segít a szülőknek észrevenni gyermekük korai jeleit. Amikor a gyerekek beszélni tanulnak, első szavaik megközelítő utánzatai azoknak a szavaknak, amelyeket az emberektől hallanak. Ugyanez igaz a jelhasználatra is.

 

4. Erősítse a tanulás egész életre szóló szeretetét

 

A FasTrack Signing eszközöket kínál mind a korai kommunikáció, mind pedig a hosszú távú tanulás előmozdításához. A jelek és a stratégia kontextusban való megtanítása lehetővé teszi a szülők számára, hogy építő és szórakoztató kisgyermekkori környezetben bővítsék a jelnyelv használatát.